Projeler

Yenilenebilir enerji ile çalışan uçak sistemleri

Şu manyetik alanların kıymetini hala bilmiyoruz.

Oysa manyetik alanlarla gereğince çalışşak, anında çağ atlarız. Dünyayı bile tersine döndürürüz.


Biraz daha geliştirilse…
Tepesine çok gelişmiş mercek sistemi eklense…
Sırt kısmına da gelişmiş bir kazan sistemi eklense…
Güneş ışınlarının merceklerle güçlendirilmesi sayesinde, o kazanda çok yüksek basınçta buhar üretse…
Buhar, jeneratör türbinini çevirse ve fazla fazla gelecek elektrik gücü üretse…
Daha güçlü elektrik motorları bu sayede kullanılabilse ve elektrikli motorlar bu aracı “gerçekten ve emniyetle uçabilir” hale getirse…

Sonra da bu araç çok maksatlı olarak kullanılsa…
Tedbiren, 5 dk yetecek ve acil hallerde inmeyi sağlayacak kadar batarya/şarj desteği olsa…
Yine tedbiren tepesinden açılan/çıkan gelişmiş bir paraşüt sistemi olsa…

Bu tür bir araç keşif, gözetleme işlerinde, kalabalık hayvan sürülerinin yönlendirilmesinde, acil hastaların nakil edilmesinde, acil yüklerin nakil edilmesinde çok faydalı şekilde kullanılabilir. İnsansız olarak çalışması da kolayca sağlanabilir.

Az bir gaz yükü ile geceleri de kazanını kaynatabilir ve uçabilir. Zaten bir süre sonra, havadaki oksijeni kolayca ayrıştırarak depolayan ve yakıt olarak oksijen gazını yakan sistemlere de geçilecek.

Bataryalar çok ağırlar ve pahalılar. Güçleri de düşük. Ömürleri de kısa ve ayrıca iyice soğuk ve sıcak havalarda kimyevi yapıları darbe alıyor, verimleri iyice düşüyor ya da hiç çalışmaz oluyorlar. Bu sistem, o sorunu da ortadan kaldırıyor.

O sahtekar Varank’ın tanıttığı ve “20 dakika havada kalabiliyor” dediği aracı, dünyanın her yerinden herkes yaptı bu güne kadar… Hobi olarak bile yapılıyor ama onun uçtuğu ve faydalı olduğu iddia edilemez.

Gereksiz ağırlık ve aldatıcılık o… Rüzgarlara karşı da duramıyorlar. Çünkü motorları ve pervaneleri yeterince büyük ve güçlü değil.

Bu attığım videodaki araç da o haliyle hiçbir işe yaramaz. Lakin kazan, jeneraratör ve güçlü motorlar ile güçlü pervaneler olursa, her şey değişir. Çok çok mantıklı, kullanışlı, faydalı bir araca dönüşür.

Evet, kısa sürede taşımacılıkta çığır açar. Herkes alır. Daha büyükleri yapılır da nakliye firmaları tarafından kullanılır. Pek çok sektörde köklü değişikliklere sebep olur.

İlk zamanlar kurallar konur. Sadece yolların üzerinde, yollara paralel şekilde uçmalarına izin verilir. Böylelikle bir düzen olur. Daha emniyetli olur. Geçiş süreci boyunca, şu tekerlekli tenekeler yoldan giderlerken, bunlar da yolların üzerinde uçarlar.

Bunlarla yakın şehirler arasında hızlı nakliye işleri de yapılabilir.

Kazanın, suyun, jeneratörün ağırlığı hiç sorun değil. Çünkü buhar gücü ile çok güçlü elektrik enerjisi üretilebiliyor. Bu da ağırlık sorununu aşmayı sağlıyor.

Bu araçlar öyle bir şey ki sürekli kazanlarını sıcak tutabilirler.

Gün boyu sürekli uçmaya hazır bekleyebilirler.

O sırada durmaksızın elektrik üretirler ve pervane motorları dönmediği için, üretilen elektriği çevredeki elektrikli araçları şarj etmekte, evlerin ve dükkanların elektrik ihtiyacını karşılamakta kullanabilirler.

Uçulmadığı zamanlarda saf su bile damıtabilirler.

Bölgede temiz su sorunu varsa, kazanlarına konan içilemez haldeki suyu, diğer bir kazana saf su olarak damıtabilirler.

İtfaiye teşkilatları, bunların çok daha büyük ve güçlü olanlarını kullanabilirler. Yangınlarda yüksek katlardaki insanları hızlı ve emniyetli şekilde kurtarmak için de kullanabilirler.

Yangın yerlerine hızla ulaşarak, en hızlı şekilde müdahale etmek için de kullanabilirler.

İnsansız olanları kullanarak, büyük ve tehlikeli yangınlarda riske girebilirler, ateşe iyice yaklaşabilirler.

Birbirlerine çok uzak durmayan gemiler arasında insan ve yük aktarmada da kullanılabilir.

Bunların, su üzerinde acil iniş yapmaları gerektiğinde batmamaları da sağlanabilir. Mesele bile değil. Batmazlık sağlayan gövde yapıları olabilir.

Suyun üzerinde günlerce, aylarca bile batmadan durabilirler. Dahası, suya inmişken deniz suyunu deposuna doldurabilir bu araçlar ve en fazla 20 dakika içinde güneş ışınları ile kazanını kaynatarak, sonra yine uçuşa geçebilirler. Bu da şu demektir, denizler üzerinde bu araçlar gün boyu sorun yaşamadan, sıfıra yakın riskle ve hiç yakıt/su masrafı olmadan uçabilirler.

Gün boyu bol bol ürettiği elektrik enerjisinin bir kısmını kullanarak havadan oksijen gazı ayrıştırarak depo edebilirlerse ki bu da mesele değil, geceleri de yollarına/uçuşlarına devam ederler.

Gemilerle nakliye çok yavaş ve topluca yapılması gerekiyor. Hazır bir yük hemen yola çıkartılmıyor. Diğer yüklerin/paketlerin de hazır olması bekleniyor. Lakin bu gibi araçlar, birkaç tona kadar olan özel yükleri, insan kullanıcı da gerekmeden, denizler üzerinde uçarak nakil edilebilirler. Gerektiğinde denize iyice yaklaşarak, bir boruyu deniz içine salarak depolarına su çekebilirler.

En kötü ihtimale göre şiddetli fırtınaya yakalansa, kendini denize indirecek ve fırtına geçene kadar dalgalarda savrulacak. Yan yatsa da batmayacak hale getirmek mümkün bu araçları…

Orman yangınlarına müdahale için kullanılan modelleri de yapılabilir. Buhar o kadar güçlü bir şey ki içten yanmalı motorları olan söndürme helikopterleri, bunların gücü ile, yük taşıma kabiliyeti ile yarışamazlar.

Evet, inşaatlarda kullanılan kule vinçler çok masraflı, uğraştırıcı ve kullanırken riskli şeyler. Bu araçlar inşaat sektöründe o vinçleri oyun dışı bırakabilirler.

Mesela boğazdan karşıya geçen şehir hatları vapurlarını bile oyun dışı yapabilir.

İnsanların iskelelerde öyle beklemesine, kalabalık halde birikmelerine, kalabalık halde binmelerine, inmelerine ve o kadar yavaş yol almalarına hiç gerek yok.

Bu araçların daha da gelişmiş olanları yapılır. Ona göre gövdesi, kazanı, jeneratörü ve motorları olur.

Birkaç dakika içinde insanları boğazdan karşıya geçirirler. Mesela yirmişerli şekilde insan gruplarını emniyetli şekilde havadan, denizin az üzerinden taşırlar. Sorun halinde sakince denize konarlar ve asla batmazlar.

Bir kurtarma ekibi ya da teknik ekip gelip müdahale eder.

Yine, yakınlardaki adalara yapılan tekne seferlerini de ortadan kaldırır.

Teleferik sistemlerinin çoğunu da oyun dışı yapar. Hava muhalefeti olmadığı zamanlarda bu araçlar teleferiklere de ihtiyaç bırakmazlar.

Canlı ağaç taşıma projesinde de kullanılabilir bu araçlar. Ormanlık alandan, sahilde bekleyen kocaman deniz platformuna canlı ağaçları kolayca, düşük masrafla, insan gücü gerektirmeden, hızlıca taşırlar.

Yerinden sökülmüş yetişkin ağaçlar, havada uçurularak deniz platformuna götürülür. Arazideki engebeler, kayalar, çukurlar, çamurlaşmalar sorun olmaktan çıkar.

Helikopterlerin kuyruk pervanesinin ne işe yaradığını hiç düşündünüz mü?

Akademi Dergisi | Mehmet Fahri Sertkaya

..

Leave A Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir