Çok yüksek ve rahatsız edici seviyede yayın yapan cami hoparlörleri artık kullanılmayacak.
Her bölgede camiler arası mesafeler belirlenecek. Hangi caminin ezan sesini nereye kadar duyurması gerektiği belirlenecek. Bir camide okunan ezanın sadece bir mineradeki hoparlör tarafından ilgili alana duyurulması anlayışı/kabullenişi terk edilecek.
Bunun yerine, ilgili bölgedeki çok sayıda binanın çatısına hoparlörler konulacak. Bu, sadece bu sahanın mühendisleri tarafından, teknik yeterlilikle, uygun hesaplarlamarla yapılacak. Minaredeki sistem ile, civardaki binaların çatısındaki hoparlörler arasında kablosuz bağlantı sistemi olacak.
Böylece hoparlörlerin gücü çok düşürülmüş, sesi çok kısılmış ama ezan sesi her yere ahenkli ve yeterli şekilde ulaşmış olacak. Ayrıca bu sistemde, daha kaliteli/net ses veren, dünya genelinde kabul görmüş markaların beğenlmiş hoparlörleri de tercih edilecek. Yapılacak bu sistem, istenildiğinde kamu yararına olan duyurular ve afet öncesi acil uyalarılar için de kullanılacak.
Bu sistem yapılırken, ilgili bölgedeki diğer kamu binaları öncelikle tercih edilecek. Belediye binaları, okullar ya da bakanlıklara bağlı diğer binalar öncelikle tercih edilecek ve ek hoparlörler onların çatılarına konulacak. O alan içinde başka kamu binaları yoksa, gönüllü olan insanların binalarına o da yoksa ücreti verilerek çevredeki binaların çatılarına bu gelişmiş hoparlör sistemi konulacak.
Ezan yayınını sadece minaresindeki ya da çatısındaki tek hoparlör grubundan yapan tek bir cami ya da mescid dahi kalmayacak. Uygulamaya öncelikle büyük şehirlerden başlanacak.
Mehmet Fahri Sertkaya | Akademi Dergisi